Przepis na Łabątki

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1329
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Desery

Receptura została opublikowana w dniu: 04.08.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2815 odwiedzających!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

nadzienie:

Jak zrobić Łabątki?

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli
. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę
, odsunąć na bok, ucierając szybko, starannie rozbijając grudki mąki. Wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na małym ogniu, aż będzie gładkie i lśniące i szkliste. Odstawić na bok, trochę schłodzić, ciągle ucierać, dodając kolejno jaja. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Wyrabiać łyżką ciasto
do zupełnego ostudzenia. Posmarować cienko blachę. Ciasto nabierać szprycką, wyciskać kształty łabędzi i piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku
. Gdy łabędzie wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć ogień. Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zrumienione
NADZIENIE
Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać do smaku
cukier puder i wanilię. Upieczone elementy łabędzi przełożyć śmietanką i połączyć, oprószyć cukrem pudrem

Podobne przepisy

Krem 'ptasia pianka’

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-20

Dodany przez: misia

Kategoria: Desery

Jagodowe bułeczki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Kompot

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Makowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Rożki piwne

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-19

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Deser budyniowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-28

Dodany przez: Natasza

Kategoria: Desery