Kutia z bakaliami, z tradycyjnie gotowanym w mleku i ręcznie mielonym makiem. Przepis teściowej, której rodzina pochodzi terenów obecnej Ukrainy.
Sok z cytryny i pomarańczy można zastąpić kandyzowaną skórką pomarańczową, ale u teściowej nie ma jej zwolenników, więc dodaje sok.
Pszenicę opłukać i zalać wodą, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować przez 60 minut na małym ogniu, odsączyć i wystudzić.
Mak zalać gorącym mlekiem, gotować przez 25 minut, osączyć. Zemleć.
Bakalie zalać rumem, odstawić na 20 minut. Mak wymieszać z pszenicą, bakaliami, miodem, doprawić do smaku sokiem z cytryny i pomarańczy.
Podawać po schłodzeniu.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery