Przepis na Kutia z bakaliami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Data dodania:
Wyświetlenia:
3398
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery, Przepisy wigilijne

Kutia z bakaliami, z tradycyjnie gotowanym w mleku i ręcznie mielonym makiem. Przepis teściowej, której rodzina pochodzi terenów obecnej Ukrainy.

Sok z cytryny i pomarańczy można zastąpić kandyzowaną skórką pomarańczową, ale u teściowej nie ma jej zwolenników, więc dodaje sok.

Składniki

  • mak 20 dag
  • miód 15 dag
  • pszenica 15 dag
  • mleko 1 litr
  • rum 1 kieliszek
  • suszone owoce 25 dag
  • orzech 10 dag
  • sok z pomarańczy 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki

Jak zrobić Kutia z bakaliami?

Pszenicę opłukać i zalać wodą, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować przez 60 minut na małym ogniu, odsączyć i wystudzić.

Mak zalać gorącym mlekiem, gotować przez 25 minut, osączyć. Zemleć.

Bakalie zalać rumem, odstawić na 20 minut. Mak wymieszać z pszenicą, bakaliami, miodem, doprawić do smaku sokiem z cytryny i pomarańczy.

Podawać po schłodzeniu.

Podobne przepisy

Świąteczny kompot

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-11-11

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Desery

Puszyste naleśniki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-15

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Kruche ciastka z polewą i skórką kandyzowaną

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-09

Dodany przez: enia

Kategoria: Desery

Moje orzeszki z masą orzechową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-12

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Sernik malinowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-06

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Ciasta

Galaretka z jogurtem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-02

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery