Przepis na Kutia z bakaliami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Data dodania:
Wyświetlenia:
3386
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery, Przepisy wigilijne

Kutia z bakaliami, z tradycyjnie gotowanym w mleku i ręcznie mielonym makiem. Przepis teściowej, której rodzina pochodzi terenów obecnej Ukrainy.

Sok z cytryny i pomarańczy można zastąpić kandyzowaną skórką pomarańczową, ale u teściowej nie ma jej zwolenników, więc dodaje sok.

Receptura została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2820 osób!
Smacznego!

Składniki

  • mak 20 dag
  • miód 15 dag
  • pszenica 15 dag
  • mleko 1 litr
  • rum 1 kieliszek
  • suszone owoce 25 dag
  • orzech 10 dag
  • sok z pomarańczy 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki

Jak zrobić Kutia z bakaliami?

Pszenicę opłukać i zalać wodą, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować przez 60 minut na małym ogniu, odsączyć i wystudzić.

Mak zalać gorącym mlekiem, gotować przez 25 minut, osączyć. Zemleć.

Bakalie zalać rumem, odstawić na 20 minut. Mak wymieszać z pszenicą, bakaliami, miodem, doprawić do smaku sokiem z cytryny i pomarańczy.

Podawać po schłodzeniu.

Podobne przepisy

Racuchy z gruszkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery

Krem 'ptasia pianka’

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-06-21

Dodany przez: misia

Kategoria: Desery

Mus malinowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-24

Dodany przez: Olka

Kategoria: Desery

Twarogowe ptysie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-21

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Wiórkowo-czekoladowa posypka na ciasto

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2022-08-21

Dodany przez: Car

Kategoria: Desery