Przepis na Krajanka rumowa

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1171
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • margaryna 10 dag
  • cukier 10 dag
  • jajka 3 szt
  • mleczna czekolada 1 szt
  • mąka 10 łyżek
  • posiekane migdały 5 dag
  • przyprawa do piernika 1 łyżka czubata
  • skórka starta z pomarańczy 2 łyżki
  • rum 2 łyżki

Jak zrobić Krajanka rumowa?

Margarynę /lub masło/ ucieramy z pięcioma łyżkami cukru i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem a następnie mieszamy z masą margarynowo-żółtkową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą. Mąkę mieszamy z migdałami i przyprawą do piernika i dodajemy do ciasta. Na koniec wsypujemy skórkę z pomarańczy, wlewamy rum i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c.

Podobne przepisy

Ciasto z truskawkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciastka cytrynowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka makowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-12

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Styropian

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Pijak

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-11

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Sernik królewski

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-09

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta