Przepis na Knedle z morelami z ciasta parzonego

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
762
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

  • mąka 150 g
  • masło 30 g
  • jajka 1-2 szt
  • sól 1 szczypta
  • morele 750 g
  • tarta bułka 80 g
  • masło 100 g
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić Knedle z morelami z ciasta parzonego?

Wodę (3/10 l) zagotować z masłem, wsypać mąkę i mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i energicznie mieszając wbijać pojedynczo jajka; dobrze ostudzić. Uformować na stolnicy gruby wałek, pociąć na plastry i zawijać w nie morele, aby cały owoc był dokładnie owinięty. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie i wyjmować łyżką cedzakową. Obtoczyć w zrumienionej na maśle tartej bułce i suto posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Langoszki wg Remigiusza Rączki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-26

Dodany przez: bernika

Kategoria: Jarskie

Gołąbki warzywne

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Kluski leniwe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-21

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie

Kapusta grzybowa

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-26

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Jarskie

Smalec do kanapek z gęsi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-19

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Racuszki ze zsiadłego mleka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-27

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie