Przepis na Kluski drożdżowe – parzeńce

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3207
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2322 odwiedzających!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

  • mąka (typ 550) 500 g
  • świeże drożdże 3-4 dag
  • mleko 1,5 szklanki
  • jaja 2 szt
  • sól 1 płaska łyżeczka

Jak zrobić Kluski drożdżowe – parzeńce?

Z podanych produktów wyrabiamy lśniące gładkie ciasto, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 20 – 30 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe gałki coś jak pyzy i układamy na stolnicy posypanej mąką, aby wyrosły. Gdy kluski podrosną gotujemy je na parze. Na garnek z 1 – 2 l. Wody nakładamy gazę, nie naciągając jej zbyt mocno i obwiązujemy ją jedwabnym sznureczkiem. Na gazie układamy wyrośnięte kluski, przykrywamy je i gotujemy około 12 min. Podajemy z sosem mięsnym, grzybowym, koperkowym i innymi sosami.

Podobne przepisy

Buraczek, ziemniaczek, marchewka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-07-15

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Jarskie

Jajka zapiekane z majonezem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: djkatee

Kategoria: Jarskie

Zawijane parówki

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-08-01

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Duszona czerwona kapusta

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Ziemniaki pieczone w pazłotku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Zapiekane ziemniaki a’ la puree

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie