Przepis na Kluski drożdżowe – parzeńce

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3266
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Zdjęcia

Składniki

  • mąka (typ 550) 500 g
  • świeże drożdże 3-4 dag
  • mleko 1,5 szklanki
  • jaja 2 szt
  • sól 1 płaska łyżeczka

Jak zrobić Kluski drożdżowe – parzeńce?

Z podanych produktów wyrabiamy lśniące gładkie ciasto, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 20 – 30 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe gałki coś jak pyzy i układamy na stolnicy posypanej mąką, aby wyrosły. Gdy kluski podrosną gotujemy je na parze. Na garnek z 1 – 2 l. Wody nakładamy gazę, nie naciągając jej zbyt mocno i obwiązujemy ją jedwabnym sznureczkiem. Na gazie układamy wyrośnięte kluski, przykrywamy je i gotujemy około 12 min. Podajemy z sosem mięsnym, grzybowym, koperkowym i innymi sosami.

Podobne przepisy

Duszona cebula czerwona

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-11-06

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Jarskie

Cheesburger

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-09

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Jarskie

Odsmażane kopytka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-16

Dodany przez: madi356

Kategoria: Jarskie

Ruskie pierogi

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-06-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Ser na słodko

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-11-11

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Jarskie

Langoszki wg Remigiusza Rączki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-26

Dodany przez: bernika

Kategoria: Jarskie