Przepis jest b. stary.. wielokrotnie już go modyfikowałam i przerabiałam.tak, że wcale nie przypomina pierwowzoru..
Suszone śliwki pokroić w paseczki. Ser odsączyć w ściereczkę lnianą. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, uformować okrąg z wgłębieniem w środku, wlać w nie mleko, cukier puder, jaja, oraz mielone przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać margarynę, ser i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę. A na koniec wgnieść suszone śliwki. Gotowe ciasto wyłożyć do długiej; wąskiej formy (ok, 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika. Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut. Keksa, jeszcze gorącego, wyjąć z piekarnika wystudzić. Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta