Przepis została opublikowana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2285 osób!
Bon Appétit!
Okrawki mięsa z tłuszczem, płuca, serce, śledzionę gotujemy. Kiszkę przygotowuje się następująco: płuca, serce i śledzionę myjemy i gotujemy do stanu miękkiego, kroimy na części, odrzucając chrząstki. Surowce oraz skwarki drobno mielimy na maszynce do mięsa lub siekamy. Na 1 kg kaszy bierzemy 1 litr rosołu, w którym gotowały się podroby i gotujemy kaszę tak, aby była sypka. Do jednego naczynia wkładamy rozdrobnione surowce, dodajemy krew przetartą przez sito, przesianą przez sito sól kuchenną i drobno zmielone lub rozdrobnione w moździerzu przyprawy, wszystko mieszamy, napełniamy odcinki grubych jelit, spinamy ich końce lub zszywamy, wkładamy do wrzącej wody i utrzymujemy temperaturę około 85° w ciągu 30—60 min. Po ugotowaniu wkładamy na 10 min do zimnej wody w celu schłodzenia, rozkładamy w jednej warstwie i umieszczamy w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu.
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż