Przepis ten pochodzi z 1924 roku, Starałam się go trochę zmodyfikować (pisownia).
Przepis została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2058 osób!
Smacznego!
Na płaskiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wybijamy jaja w takich odstępach czasu, aby wokół każdego żółtka utworzyła się ok. 2-centymetrowa obwódka ściętego białka. Jaja przekłada się jedno po drugim na dołkownicę (patelnia z wgłębieniami). Jaja smaży się na niezbyt rozgrzanym tłuszczu tak, aby białko ścięło się, ale nie wysmażyło w zewnętrznych partiach, a żółtko wraz z otaczającą je najbliższą warstwą białka pozostało półpłynne. Powierzchnię posypujemy drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i oprószamy solą. Jaja sadzone podaje się:
– z pieczywem i masłem, na porcji jarzyn (groszek zielony lub fasolka szparagowa), – z ziemniakami, na porcji mięsa (sznycel cielęcy po wiedeńsku, befsztyk), – lub na porcji makaronu.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie