Przepis na Jabłka w karmelu

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1389
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Przepis znalazłam w kalendarzu ździeraku

Receptura została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2635 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • jabłka 4 szt
  • posiakane orzeszki pini
  • lub krokant orzechowy

do smażenia;

na masę

karmel

Jak zrobić Jabłka w karmelu?

Mąką rozrobić z wodą i oliwą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Obtoczyć jabłka w masie i smażyć w głębokim tłuszczu na brązowy kolor. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, po czym stopniowo dodawać wodę oraz cukier. Ogrzewać, ciągle mieszając, aby całość się nie zagotowała. Gdy cukier się już rozpuści i powstanie jednolita masa, podwyższyć temperaturę i gotować 5-10 minut bez mieszania, aż karmel nabierze złotego koloru. Zdjąć karmel z ognia i wrzucić do niego posiekane orzeszki pini, lub krokant orzechowy . Moczyć usmażone i ostudzone kawałki jabłka w masie karmelowej. Wyjmować i studzić w zimnej wodzie, by powierzchnia odpowiednio stwardniała.

Podobne przepisy

Kompot z jabłek i pomarańczy

Ile porcji: 4

Data dodania: 2022-07-18

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Śliwki niebo w gębie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: halina

Kategoria: Desery

Deser lodowy z truskawkami, melonem, kiwi

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-12-28

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Desery

Kakao

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery

Kompot z mrożonych truskawek i jabłek

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-08

Dodany przez: Marcin

Kategoria: Desery

Galaretka własna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-25

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Desery