Przepis znalazłam w kalendarzu ździeraku
Receptura została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2635 osób!
Bon Appétit!
Mąką rozrobić z wodą i oliwą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Obtoczyć jabłka w masie i smażyć w głębokim tłuszczu na brązowy kolor. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, po czym stopniowo dodawać wodę oraz cukier. Ogrzewać, ciągle mieszając, aby całość się nie zagotowała. Gdy cukier się już rozpuści i powstanie jednolita masa, podwyższyć temperaturę i gotować 5-10 minut bez mieszania, aż karmel nabierze złotego koloru. Zdjąć karmel z ognia i wrzucić do niego posiekane orzeszki pini, lub krokant orzechowy . Moczyć usmażone i ostudzone kawałki jabłka w masie karmelowej. Wyjmować i studzić w zimnej wodzie, by powierzchnia odpowiednio stwardniała.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery