Przepis na Grzyby marynowane wg Ter-esy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1225
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Do marynowania używamy prawie wszystkie grzyby.
Marynować możemy grzyby w mieszance różnych gatunków, ale najsmaczniejsze marynaty otrzymuje się z grzybów jednego rodzaju – prawdziwków, kurek, gąsek, maślaków, opieńków, kozaczków czerwonych, rydzy itd.

Receptura została dodana w dniu: 14.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2973 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Grzyby marynowane wg Ter-esy?

Grzyby z przyciętymi trzonami obgotowujemy w dość dużej ilości lekko osolonej wody, przez około 10 minut, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy w słoikach, i przekładamy małymi cebulkami, które wcześniej krótko sparzamy. Jeśli cebula jest duża to kroimy ją w grube krążki i także sparzmy. Do każdego słoika wkładamy przyprawy. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Zalewę przyprawiamy do smaku cukrem i solą. Gorącą zalewą napełniamy słoje z grzybami, zamykamy i wstawiamy do pasteryzacji. Pasteryzujemy około 30 – 40 minut.

Podobne przepisy

Buraczki domowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: efka

Kategoria: Przetwory

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2011-04-23

Dodany przez: bernika

Kategoria: Grzyby

Ogórkowy przecier

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-02

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Koperek solony

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-07-04

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Borówkowo-wiśniowy dżem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Grzybki marynowane z papryką

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2011-12-06

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Przetwory