Do marynowania używamy prawie wszystkie grzyby.
Marynować możemy grzyby w mieszance różnych gatunków, ale najsmaczniejsze marynaty otrzymuje się z grzybów jednego rodzaju – prawdziwków, kurek, gąsek, maślaków, opieńków, kozaczków czerwonych, rydzy itd.
Grzyby z przyciętymi trzonami obgotowujemy w dość dużej ilości lekko osolonej wody, przez około 10 minut, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy w słoikach, i przekładamy małymi cebulkami, które wcześniej krótko sparzamy. Jeśli cebula jest duża to kroimy ją w grube krążki i także sparzmy. Do każdego słoika wkładamy przyprawy. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Zalewę przyprawiamy do smaku cukrem i solą. Gorącą zalewą napełniamy słoje z grzybami, zamykamy i wstawiamy do pasteryzacji. Pasteryzujemy około 30 – 40 minut.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory