Gąski należy oczyścić, przełożyć do miski, obficie posypać solą i zalać wodą, ostawić na około 20- 30 minut i wypłukać z pozostałych nieczystości. Taka kąpiel w słonej wodzie pomaga pozbyć się zabrudzeń i pozostałości ściółki leśnej. Czyste grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 45 minut od momentu ich zagotowania się. Po upływie tego czasu osączyć na sitku i przełożyć do słoików tak, aby sięgały około 1/2 wysokości słoika. Ocet przelać do garnka wraz z wodą, solą, cukrem i przyprawami, zagotować. Marynatą zalać gąski w słoikach i od razu zakręcać. Nie pasteryzować. A w lesie.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory