Przepis na Galareta z kurczaka

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3189
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • kurczak 1 sztuka
  • włoszczyzna 2 pęczki
  • pieprz 5 ziaren
  • grzybek 1 sztuka
  • żelatyna 2 łyżki na szklankę rosołu

Jak zrobić Galareta z kurczaka?

Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę). Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarn pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min. Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo. Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach. odstawić do stężenia.

Podobne przepisy

Kotlet z mortadeli i sera

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-11

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Mięso zapiekane z kaszą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-29

Dodany przez: weramera

Kategoria: Kasze i ryż

Schabowy po polsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-18

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Pasztet z królika mojej teściowej

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Kotleciki drobiowe nadziane cytrusem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Roladki mięsne w kapuście włoskiej duszone w winie

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne