Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę). Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarn pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min. Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo. Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach. odstawić do stężenia.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne