Przepis na Faworki orzechowe

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas smażenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
809
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

  • mąka 1 szklanka
  • mielone orzechy włoskie 0,25 szklanki
  • żółtka 3 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • śmietana 36% 1 łyżka
  • wódka 0,5 kieliszka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • olej do głębokiego smażenia

Jak zrobić Faworki orzechowe?

Z podanych składników zagniatamy dość luźne, jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wybijamy dłonią lub wałkiem tak długo aż na powierzchni pokażą się bąbelki – ok. 15 min. Następnie ciasto rozawłkowujemy i tniemy na ukośne pasy. W środku nacinamy i przez powstały otwór przewlekamy jeden koniec formując faworka. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

Podobne przepisy

Naleśniki inaczej

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-21

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Desery

Mus z jagód

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Desery

Błękitna laguna

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-21

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Galaretka na soku agrestowym

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-14

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery

Dietetyczny szejk truskawkowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-23

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Desery

Placek z jagodami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-19

Dodany przez: Trishelle

Kategoria: Desery