Przepis na Eklerki z bitą śmietaną

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
70 min.
Czas przygotowania:
70 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1793
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Zdjęcia

CIASTO

DODATKOWO

  • bita śmietana 2 szkl.
  • cukier puder 2 łyżki

Akcesoria

  • blacha
  • mikser

Jak zrobić Eklerki z bitą śmietaną?

Przygotowujemy ciasto jak na karpatkę. W tym celu w garnku umieszczamy masło i wodę, gdy zawrze, dodajemy mąkę z proszkiem. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, dokładnie miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Za pomocą szprycki wyciskamy na folię aluminiową na blachę podłużne kształty, zachowując odstęp od siebie, gdyż bardzo urosną. Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku ok. 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia. Po upieczeniu, przekrawamy eklerki wzdłuż na pół, nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Kompot z gruszek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Cytrusowa herbata

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-06

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Polewa do sernika

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-15

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Desery

Pierogi z czereśniami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-06

Dodany przez: p0mid0r

Kategoria: Desery

Krem budyniowy

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-02-19

Dodany przez: ondrasz

Kategoria: Desery

Naleśniki z serkiem mascarpone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-10-01

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Desery