Smaczne ciacho na podwieczorek i nie tylko. Dżem możemy zastąpić miękkimi owocami: jagody, poziomki, maliny, jeżyny lub truskawki.
Receptura została opublikowana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2158 osób!
Na zdrowie!
Mąkę przesiać 2 razy. Zagotować wodę z solą oraz masłem. Do gotującej się wody z dodatkami dodawać mąkę i gotując ucierać aż do powstania gładkiej masy. Masę przestudzić, i do przestudzonej dodawać jaja – każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wmiksowane w ciasto. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy podłużne korpusiki z ciasta. . Piekarnik nagrzewamy do 195 – 200 stopni c. I pieczemy eklerki około 19- 22 minuty. Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu przekrawamy je wzdłuż na pół. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Ubitą śmietankę nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki, tak, by środek pozostał wolny. W pusty środek nakładamy po ok. 1 łyżeczce dżemu i nakrywamy je wierzchnią częścią. Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową i ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypać kokosem albo cukrem pudrem
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery