Domowy zdrowy chleb bez ulepszaczy, wspomagaczy, spulchniaczy i innych „aczy” to chyba marzenie każdej mamy i żony. I taki tez jest tez chleb: domowy, zdrowy, z mnóstwem ziaren, pięknie pachnie czosnkiem, ma chrupiącą skórkę i do tego robi się go szybko i jest wyjątkowo długo świeży. Polecam
Drożdże rozpuszczamy w 500ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśnięty czosnek. Mąkę mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę dość długą (u mnie 36×12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. Przez 75-80 minut aż zrumieni się ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa