Przepis została dodana w dniu: 22.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2322 osób!
Smacznego!
Z połowy cukru przygotować karmel. Cukier upalić na patelni na kolor brązowy, zalać delikatnie wodą. Dodać miód, pozostały cukier, mleko oraz przyprawę do piernika. Całość zagotować. Do ciepłego jeszcze ciasta dodać mąkę zmieszaną z sodą oczyszczaną. Wyrobić ciasto, pozostawić przykryte ściereczką na ok. 3 godziny. Formować podłużne wałki, kroić na kawałki proste lub ukośne, jak na kopytka. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Gotowe ciastka polukrować i pozostawić do ostygnięcia, aż lukier się zastygnie. Ciasteczka mogą długo leżeć, bo piernik im dłużej leży tym lepszy 🙂
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery