Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą.
Piec w 170 stopniach ok. 10-15 minut. Po upieczeniu ostudzić i powykrajać krążki. (ja wykrajałam filiżanką) przygotować filiżanki obłożyć folią i na spód położyć delicje. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i ostudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i jeszcze trochę pomiksować. Można na chwilkę włożyć do lodówki aby śmietana zaczęła lekko tężeć.
Na delicje wyłożyć łyżką masę śmietanową i pokruszyć czekoladę. Ponownie pokruszyć czekoladę i wyłożyć masę. Na koniec wcisnąć krążek biszkoptu (docisnąć do masy)włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu filiżankę obrucić i delikatnie zdjąć folię:-)
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery