Gotowe ciasto czekoladowe – może to być murzynek – kroimy na nie wielkie kromki. Bierzemy po dwie, jedną smarujemy dżemem i składamy obie w formie kanapki. Czekoladowe kanapeczki układamy na dnie dużego i najlepiej szklanego naczynia, każdą nasączamy wiśniówką i posypujemy wiśniami. Ciemną czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w rondelku. Podgrzewamy mleko i śmietanę w jednym garnku. W innym naczyniu łączymy żółtka z cukrem i kakao. Następnie wlewamy zagotowane mleko i czekoladę, mieszamy by wszystkie składniki idealnie połączyły się, przelewamy do innego garnka i podgrzewamy tak aby masa nie zagotowała się tylko odrobinę zgęstniała. Czekoladowa masa nie może być za rzadka, dlatego też dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, dokładnie mieszając. Masę odstawiamy pod przykryciem do lodówki aby schłodniała. Po wyjęciu polewamy nią kanapeczki. Całość wkładamy do lodówki na około 45 minut. Idealnie smakuje na drugi dzień. Po wyjęciu dekorujemy ubitą śmietaną kremówką z cukrem pudrem
Smacznego.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery