Ciasteczka ANZAC, w skład których wchodzą zazwyczaj wiórki kokosowe, płatki owsiane oraz miód (syrop cukrowy), to popularne ciasteczka na antypodach.
Kokosowo-owsiane łakocie nazwę swoja zawdzięczają armii złożonej z Australijczyków i Nowozelandczyków – Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na ciasteczka powstał podczas I Wojny Światowej.
Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku rozpuścić masło i miód. Wymieszać sodę z wodą i wlać do masła z miodem.
W misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki kokosowe i cukier. Wlać rozpuszczone składniki i mieszać, aż wszystko się połączy.
Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papierze do pieczenia. Zachowywać spore odstępy miedzy ciastkami. Każdą porcje ciasta lekko spłaszczyć – np. za pomocą szklanki, lud kubka.
Piec 10 minut, albo do momentu jak zaczną brązowieć.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery