Przepis została opublikowana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2160 osób!
Na zdrowie!
Mąkę należy przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, żółtko, rum, sól i skórkę. Całość zagnieść na gładkie i lśniące ciasto, bogate w pęcherze powietrza. Przed wałkowaniem schłodzić je w lodówce przez ok. 15 minut. Rozwałkować cienko, podsypując mąką. Wycinać coraz to mniejsze 4 kółka (6; 5; 4; 2, 5 cm), każde kółko naciąć nożem w czterech lub pięciu miejscach w równych odstępach, pilnując, aby nie rozciąć listków do końca. Sklejać ze sobą za pomocą odrobiny białka, przyciskając wszystkie warstwy na raz palcem w środku kwiatka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Gdy nabiorą lekko złocistego koloru wyjąć i odsączyć na bibule. Posypać cukrem pudrem i w każdy środek włożyć odrobinę konfitury.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery