Przepis na Bigos z grzybami Mun

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1874
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Zdjęcia

bigos

  • kapusta kiszona 75 dag
  • grzyby mun 1 op
  • śliwki suszone 1 op
  • przyprawa do bigosu 1 łyżka
  • cebula 2 szt
  • powidła sliwkowe 1 łyzka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej 2 łyzki

zasmazka

Akcesoria

  • patelnia
  • garnek
  • miseczki
  • nóż
  • deska

Jak zrobić Bigos z grzybami Mun?

Kapustę kiszoną, opłukać i odgotować w zależności od potrzeby. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę na rumiano.

Włożyć kapustę do garnka, podlać wodą, dodać cebulę i dusić. Śliwki namoczyć, wypestkować i drobno posiekać, dodać do kapusty – jeżeli zamiennie używamy powideł śliwkowych dodajemy je pod koniec gotowania.

Dodać przyprawę do bigosu oraz sól i pieprz. Grzyby mun namoczyć i część z nich pokroić w paski, resztę dodać w całości. Na koniec dodajemy zasmażkę, mieszamy i dusimy. Bigos najlepiej smakuje jeżeli go gotujemy i studzimy, można go tak podgrzewać przez dwa dni.

Podobne przepisy

Pierogi z truskawkami V

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-16

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Jarskie

Podstawowe ciasto na pierogi 1

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-10

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie

Placek po węgiersku

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Jarskie

Warzywa pod pierzynką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-25

Dodany przez: pocahontas

Kategoria: Jarskie

Groszek zielony z majonezem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Pierogi z śliwkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-16

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie