Przepis na Barszczyk kwaśny

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
724
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Receptura została dodana w dniu: 07.04.2011
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2387 odwiedzających!
Na zdrowie!

Składniki

  • suszone prawdziwki 15 dag
  • rosół wołowy z kostki 6 szklanek
  • sok z kiszonej kapusty 1 szklanka
  • śmietana 12% 80 ml
  • mąka 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz 4 ziarna
  • pieprz do smaku

Jak zrobić Barszczyk kwaśny?

Grzyby zalewamy na noc letnią wodą a następnie gotujemy je ok. 15 min w wodzie, w której się moczyły. Dodajemy pieprz w ziarnach, wlewamy bulion i gotujemy aż grzyby będą miękkie. Grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową, drobniutko siekamy i dodajemy znów do zupy.

Dodajemy także sok z kiszonej kapusty. Śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do zupy energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i przez chwilkę gotujemy.

Podobne przepisy

Kapuśniak – po staropolsku- nowocześnie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-17

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Zupy

Barszcz wigilijny

Ile porcji: 6

Data dodania: 2022-07-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2013-09-11

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Zupa jarzynowa z kluskami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-06-22

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Zupy

Zupa pomidorowa z tabasco

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2011-05-16

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Grochówka z kiełbaską

Ile porcji: 5

Data dodania: 2022-07-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy