Przepis na Barszcz z wywarów

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
55 min.
Czas przygotowania:
55 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
807
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Składniki

  • buraki czerwone 2 kg
  • pieprz 10 ziaren
  • ziele angielskie 5 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • chleb razowy 2 kromki
  • włoszczyzna 500 gram
  • liście laurowe 2 szt
  • sól 1 szczypta
  • grzyby 50 gram
  • pieprz 1 szczypta
  • kwas cytrynowy 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta

Jak zrobić Barszcz z wywarów?

Buraki obieramy kilka dni wcześniej i kroimy na talarki. Układamy je w słoiku, zalewamy letnią wodą, dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie i pieprz. Na samym wierzchu układamy kromkę suchego chleba. Słoik szczelnie zakręcamy, obwijamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po paru dniach usuwamy nagromadzoną pianę, do oddzielnego naczynia zlewamy ze słoików powstały kwas i umieszczamy go w lodówce. Gotujemy wywar z włoszczyzny i przypraw. Gotujemy grzyby. Do wywaru z włoszczyzny wlewamy szklankę wywaru z grzybów i szklankę kwasu z buraków. Następnie doprawiamy i dodajemy 2 ząbki czosnku. Barszcz podgrzewamy tak by nie zagotował się. Smacznego.

Podobne przepisy

Rosuł z kurczaka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-22

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Zupy

Ogórkowa na zimno

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-28

Dodany przez: Piotruś Pan

Kategoria: Zupy

Zupa pomidorowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Biały barszczyk chrzanowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-25

Dodany przez: monika4

Kategoria: Zupy

Zupa grzybowa (snkapur)

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-06

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Zupy

Niedzielny rosół

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Zupy