Przepis na Babka chlebowa

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1038
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • jajka 12 sztuk
  • chleb razowy czerstwy 10 dag
  • migdały 10 dag
  • goździki mielone 1/4 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • sól 1 szczypta

Jak zrobić Babka chlebowa?

Migdały i chleb razowy zmielić. Żółtka oddzielić od białek, 11 z nich zmiksować z cukrem, następnie dodać całe jajko i zmielone migdały. Gdy masa będzie pulchna dodać do niej zmielony chleb razowy, skórkę pomarańczową i goździki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do masy z żółtek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni.

Podobne przepisy

Roladka z kremem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-10-27

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Sernik z rodzynkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-09

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Ciasta

Zebra czekoladowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-25

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka grymaski

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-02

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ciasta

Karpatka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: wilhelmina

Kategoria: Ciasta

Sernik z makiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta