Przepis na Zimowe przetwory czyli buraczki do obiadu

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3129
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

  • buraki czerwone 3 kg
  • cebula szlotka 3 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • woda 2 szklanki
  • ziele agnielskie 10 ziarenek
  • ocet 1 szklanka
  • listek laurowy 10
  • pieprz czarny 10 ziarenek

Jak zrobić Zimowe przetwory czyli buraczki do obiadu?

Buraki gotujemy, ścieramy na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy. Wodę ocet i przyprawy gotujemy i gorącą zalewę wlewamy do buraków, po wcześniejszym wyjęciu ziarenek i listków. Buraki odstawiamy na ok 6-8 godzin. Po tym czasie wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 20 min na wolnym ogniu.

Podobne przepisy

Papryka w zalewie octowej- zielona i czerwona

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Ogórki z beczki

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-26

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Pomidorki koktajlowe w occie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-29

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Przetwory

Marynowane grzyby: borowiki i podgrzybki

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 43200 min.

Data dodania: 2022-10-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Grzyby

Pigwa w zalewie

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-23

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Grzyby pasteryzowane jak świeże

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-11

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory