Wyśmienita szarlotka, która poprawia humor 🙂 Wspaniale pachnie cynamonem, a jabłka dzięki podsmażeniu smakują niezwykle, aż się rozpływają w ustach. Polecam!
Mąkę i cukier puder ucieramy z tłuszczem, zagniatamy ciasto. 1/3 odkładamy, pozostałą część wałkujemy, wykładamy nim formę i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka myjemy i obieramy, wydrążamy środki, kroimy w kostkę, smażymy z cukrem białym i cynamonem, aż się zarumienią i nakładamy na ciasto. (Można podlać jabłka odrobina wody, lub likieru, aby nie były zbyt suche.)
Pozostawiony kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy na jabłkach. Dociskamy brzegi i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta