Pyszne owocowe usteczka
Z masła, mąki, cukru i sera zagniatamy ciasto, najlepiej dać je przynajmniej na pół godz do lodówki żeby się lepiej wałkowało, inaczej będzie się mocno kleić. A następnie wałkujemy je w identyczny sposób jak na pierogi podsypując mąką. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka).
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Układamy na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 – 40 ciasteczek. Mi wyszło 50. Po wyciągnięciu i ułożeniu na talerzu posypać cukrem pudrem. Jeść można nawet gorące jak moja córka
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery