Przepis na Tort Fedora – na zimno

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1307
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

masa

Jak zrobić Tort Fedora – na zimno?

Galaretkę przygotowujemy z 1/2 ilości wody, niż proponuje producent i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy na pianę dodając cukier i startą lub rozpuszczoną i chłodną czekoladą, pod koniec ucierania dodajemy cukier z wanilią lub zmielone 1/4 laski wanilii. Podzielić masę na 2 części i z każdej części uformować – na spodzie tortownicy- krążek. Masa: z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ucieramy a pod koniec ubijania sok z całej cytryny. Ucieramy aż masa będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec u bijania wlewamy cienkim strumieniem zimną galaretkę i miksujemy, aż galaretka połączy się z masą. Gotową masę przekładamy na wcześniej zrobiony czekoladowy krążek i nakrywamy drugim krążkiem lekko dociskając górny krążek do masy. Wstawiamy na 60 minut do zastudzenia.

Podobne przepisy

Wiśnie kandyzowane

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-09-07

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Desery

Herbata z pigwą i cytryną

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-11-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Krem do ciast i tortów

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Desery

Kopertki drożdżowe z konfiturą

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-09-11

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Desery

Placki z morelami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Wafle z nutellą

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-13

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery