Kolejna moja wariacja na temat tiramisu, które jest inne niż wszystkie, szybkie i bardzo delikatne. Tym razem połączyłam wiśnie, maliny i czarne porzeczki, co dało deserowi świetny owocowy smak
Śmietanę kremówkę ubijamy i mieszamy z serem bardzo dokładnie, dodajemy cukier waniliowy, kilka malin, wiśni i trochę porzeczek, mieszamy razem tak żeby owoce lekko się rozpadły w masie.
Galaretkę zalewamy połową ilości wody czyli 250ml., mieszamy odstawiamy do przestygnięcia.
Formę np keksowa wykładamy folia spożywcza, tak żeby końcówki wystawały poza formę. Na dno i boki kładziemy biszkopty, w środek wkładamy masę serowo-owocową, wyrównujemy powierzchnię. Na górę układamy owoce, które delikatnie łyżką polewamy galaretką. Nie wylewamy wszystkiego od razu bo galaretka spływa bo bokach i zatopiłaby deser.
Wkładamy keksówkę do lodówki na jakieś 20 min. po czym delikatnie łyżką wylewamy galaretkę na owoce ponownie tak by utworzyła się warstwa a galaretka nie spłynęła na dno. Zawijamy folie i wstawiamy do lodówki na min 1 h ale lepiej dłużej, np na noc.
Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymając za folię przekładamy na talerz i równie delikatnie wyciągamy folie spod naszego tiramisu, tak żeby go nie przewrócić, nie jest to trudne bo galaretka sklei dolne i boczne biszkopty. Gotowe. Wierzch wystarczy ozdobić listkami melisy.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery