Przepis na Szparagi po polsku

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2124
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Zdjęcia

Składniki

  • szparagi 1,5 kg
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta
  • masło 5 łyżek
  • tarta bułka 3 łyżki

Jak zrobić Szparagi po polsku?

Szparagi wybrać takie, które mają ciemnofioletowe główki, a resztę całą zupełnie białą. Bardzo lekko obrać błonkę trzymając szparag za łepek, a nóż zupełnie płasko. Szparagi wiązać nitką na małe pęczki. Nie wiązać więcej razem niż po 10. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, dodać cukier. Gotować około 20 minut. Wyjąć z wody, odwiązać nitkę i ułożyć na półmi­sku. Polać główki masłem i zrumienioną bułką. Uważać, aby szparagów nie przegotować, gdyż wtedy będą jak gąbka.

Podobne przepisy

Ala bigosik z cukini

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-27

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Warzywa

Duszona kapusta pekińska z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-09-09

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Warzywa

Ciasto mojej mamy Shrek

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Puree z groszku

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-30

Dodany przez: cartoon

Kategoria: Warzywa

A’la tortilla po wiejsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Warzywa

Buraczki z chrzanem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-19

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Warzywa