Przepis na Szparagi po polsku

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2109
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Zdjęcia

Składniki

  • szparagi 1,5 kg
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta
  • masło 5 łyżek
  • tarta bułka 3 łyżki

Jak zrobić Szparagi po polsku?

Szparagi wybrać takie, które mają ciemnofioletowe główki, a resztę całą zupełnie białą. Bardzo lekko obrać błonkę trzymając szparag za łepek, a nóż zupełnie płasko. Szparagi wiązać nitką na małe pęczki. Nie wiązać więcej razem niż po 10. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, dodać cukier. Gotować około 20 minut. Wyjąć z wody, odwiązać nitkę i ułożyć na półmi­sku. Polać główki masłem i zrumienioną bułką. Uważać, aby szparagów nie przegotować, gdyż wtedy będą jak gąbka.

Podobne przepisy

Parowany brokuł

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 23 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Warzywa

Syrop z cebuli

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Warzywa

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Warzywa

Bułgarskie ziemniaki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-21

Dodany przez: bernika

Kategoria: Warzywa

Cukinia z cebulką

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-29

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Warzywa

Parowane warzywa do obiadu

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Warzywa