Umyj i obierz jabłka, potem grubo pokrój. Włóż do garnka, zalej taką ilością wody aby były całkowicie przykryte. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do jabłek, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu 30-45 minut, aż owoce rozpadną się na papkę. Wtedy przetrzyj jabłka przez sito. Przecier zważ i na każde 50 dag przecieru odmierz 40 dag cukru. Przecier z cukrem podgrzewaj, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Smaż jeszcze ok. 3 godz. na małym ogniu (często mieszaj). Gdy masa bardzo zgęstnieje, zdejmij z ognia i przestudź. Blachę posmaruj grubo olejem lub oliwą hiszpańską. Wlej przecier, wyrównaj powierzchnię. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny. Ze wszystkich stron podważ zastygłą marmoladę i odwracając, wyrzuć ją z blachy. Pokrój na zgrabne kawałki i obsyp cukrem. Marmoladki dobrze wysusz, przechowuj w szczelnym pojemniku.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery