Przepis na Sos jajeczno migdałowy

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1146
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Przepis została dodana w dniu: 24.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2032 osób!
Na zdrowie!

Składniki

  • żółtka jaj 4 szt
  • mleko 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • zmielone migdaly 4 łyżki

Jak zrobić Sos jajeczno migdałowy?

Do rondelka przekładamy żółtka, do nich dodajemy cukier i mleko. Gotujemy na wolnym ogniu i ubijamy trzepaczką aż sos lekko zgęstnieje. Wtedy dodajemy migdały i chwilę jeszcze ubijamy. Zdejmujemy z ognia i ubijamy do wystudzenia. Sos podajemy do lodów, ryżu na sypko i naleśników.

Podobne przepisy

Sos paprykowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-06-20

Dodany przez: dc3m

Kategoria: Sosy

Śliwkowy, pikantny sos

Ile porcji: 4

Data dodania: 2022-07-19

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Sosy

Zupa meksykańska

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: bibi2103

Kategoria: Sosy

Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-27

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Sosy

Sos majonezowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Wiosenny sos do kanapek i wędlin

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2011-06-30

Dodany przez: enia

Kategoria: Sosy