Sos podajemy do makaronów, kasz i ryżu na sypko oraz z kluskami np. śląskimi, kopytkami, szagówkami.
(może być z kostki) pory – sałatkowe – i tylko białe ich części – oczyszczamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i pory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Wrzucamy pokrojone pory i paprykę do wywaru warzywnego – może być nawet z kostki -i w tym wywarze gotować około 5 minut. Grzyby (maślaki, gołąbki, kozaczki) leśne lub pieczarki – oczyścić, przetrzeć wilgotną szmatką kapelusze, jeśli są duże podzielić na ćwiartki. Na patelnię dodać pozostałą oliwę i wrzucić na rozgrzaną patelnię przygotowane grzyby. Podsmażać je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda. Do gorącego wywaru z papryką i porem wkładamy podsmażone grzyby. Dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut na małym ogniu, tak, aby zawrzały. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną. Jeśli chcemy uzyskać sos bardziej zawiesisty, to możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy