Przepis na Sos baszamelowy imbirowy

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1061
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Przepis została dodana w dniu: 10.04.2011
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2203 osób!
Na zdrowie!

Składniki

  • masło 3 łyżki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • zimne mleko 1,5 szklanki
  • zimny bulion 1,5 szklanki
  • imbir 1 łyżeczka

Jak zrobić Sos baszamelowy imbirowy?

Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Energicznie mieszając powoli dodajemy mleko i imbir. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy bulion i doprawiamy do smaku – sosu już nie zagotowujemy a jedynie mocno podgrzewamy.

Podobne przepisy

Sos grecki

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Sosy

Mój sos ziołowy do gotowanych mięs

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-12-27

Dodany przez: malina

Kategoria: Sosy

Zasmażka jasna

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Sosy

Sos szczawiowy

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-22

Dodany przez: zyzio

Kategoria: Sosy

Sos do Spaghetti

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-06-21

Dodany przez: Quick

Kategoria: Sosy

Sos sałatkowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: buba00

Kategoria: Sosy