Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni.
Blachę do pieczenia natrzeć tłuszczem.
Cukier, orzechy, migdały wymieszać w niedużej misce. Jedną warstwę ciasta pociąć wzdłuż na 3 równe pasy i każdy posmarować masłem. Nałożyć 3 płaskie łyżeczki masy orzechowej na końcu każdego paska, pozostawiając po bokach trochę miejsca.
Paski po bokach zagiąć, posmarować masłem a następnie zwinąć na kształt krótkich paluchów. Czynność powtarzać aż wykorzysta się całe ciasto. Tak przygotowane paluchy układać na przygotowanej blaszce i piec ok. 12 minut aż do momentu zbrązowienia. Schłodzić.
Przygotować syrop z 1/2 startej skórki z cytryny. Wodę połączyć z cukrem, podgrzać mieszając, ale nie dopuszczając do wrzenia. Jak cukier rozpuści się dodać skórkę z cytryny, cynamon, goździki.
Gotować na małym ogniu ok. 2 minut, bez przykrycia, lekko ostudzić. Syropem polewać paluchy na blasze, posypać migdałami z cynamonem i pozostawić do schłodzenia.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery