Przepis na Pikantna mieszanka warzyw korzennych

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
803
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Składniki

  • mieszanka warzyw korzennych 1 kg
  • ząbki czosnku 2
  • chilli w proszku 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • słonecznik 3 łyżki
  • dynia 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • kolendra posiekana 1-2 łyżki

Jak zrobić Pikantna mieszanka warzyw korzennych?

Warzywa korzenne (np. Ziemniaki, słodkie ziemniaki, pasternak, brukiew) obierz i potnij w kawałki ok. 1 cm. Następnie włóż do dużej miski, dodaj czosnek i mielone przyprawy i wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki oleju i ponownie wymieszaj aż warzywa dobrze pokryją się przyprawami.

Przełóż warzywa na rozgrzany olej na patelnię i smaż kilka min. Dodaj nasiona słonecznika lub dyni, jeżeli stosujesz, i całość gotuj przez następne 5-10 min lub do momentu aż warzywa będą wystarczająco miękkie.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie dodaj posikaną kolendrę i wymieszaj. Podawać z chudym grillowanym mięsem, drobiem lub rybą i gotowanymi warzywami tj. Brokuły i zielona fasolka.

Podobne przepisy

Pure ziemniaczane z jogurtem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-30

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Warzywa

Pasztet warzywny

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Warzywa

Ziemniaki w panierunku

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-19

Dodany przez: ondrasz

Kategoria: Warzywa

Marchew na słodko

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-25

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Warzywa

Bakłażan faszerowany mięsem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-10

Dodany przez: weramera

Kategoria: Mięsne

Buraczki duszone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 95 min.

Data dodania: 2022-11-28

Dodany przez: Emila

Kategoria: Warzywa