Przepis na Papryka kwaszona

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
987
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

  • kolorowa papryka 2 kg
  • sól 2 łyżki
  • liście laurowe 5 szt
  • ocet winny 10% 2 szklanki
  • woda 2 szklanki
  • olej do zalania papryki

Jak zrobić Papryka kwaszona?

Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wycinamy gniazda nasienne, wypłukujemy żeby pozbyć się pestek i osuszamy. Układamy w dużym kamionkowym naczyniu. Zagotowujemy wodę z octem, lekko studzimy i zalewamy paprykę. Odstawiamy na całą dobę. Następnie papryki odcedzamy. Układamy ciasno w słoikach, przesypując solą i pokruszonymi listkami laurowymi. Lekko ugniatamy i zalewamy olejem tak, żeby papryki były całkowicie zalane. Przechowujemy przez dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie paprykę ugniatamy tłuczkiem i zalewamy olejem. Słoki zakręcamy.

Podobne przepisy

Dżem z owoców leśnych

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Sos pommidorowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Papryka marynowana Grażyny

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-11

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Przetwory

Ogórkowy przecier

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Kompocik z gruszek

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-19

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Kiszone ogórki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-19

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Przetwory