Przepis na Ogórki małosolne

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
8361
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Ogórki małosolne?

Ogórki umyć, ułożyć ścisło, najlepiej w kamionkowym naczyniu. Pomiędzy nie włożyć koper i pokrojony ząbek czosnku. Zagotować wodę z solą, wrzącą zalać ogórki, położyć na nich talerzyk lub deseczkę i przycisnąć umytym kamieniem. Pozostawić na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Żeby się nie skwasiły za mocno, po trzech dniach można je przełożyć do słoików, ale nie zamykać ich ścisło, tylko zostawić dostęp powietrza i postawić w chłodnym miejscu.

Podobne przepisy

Sok z truskawek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Przetwory

Ogórki w musztardzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Marmolada ze śliwek węgierek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-10

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Przetwory

Marynowany arbuz

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-03

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Przetwory

Szczaw na zimę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Przetwory

Papryka blanszowana do słoików

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: Psotka

Kategoria: Przetwory