Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2416 osób!
Smacznego!
Do naczynia – rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na niezbyt dużym ogniu. A gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy energicznie, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Gdy masa jest jednolita i lśniąca, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Wystudzoną lekko masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna – i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Gotową masę zawijamy – po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor). I teraz następuje najważniejsza część naszej pracy. . Teraz przystępujemy do dzieła – potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobką. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem za pomocą skrobki rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.
Ile porcji: 20
Czas przyrządzenia: 100 min.
Data dodania: 2022-09-12
Dodany przez: malg0kolczyk0wnia
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery