Przepis na Niby marcepan do robienia ozdób

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4497
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Niby marcepan do robienia ozdób?

Do naczynia – rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na niezbyt dużym ogniu. A gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy energicznie, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Gdy masa jest jednolita i lśniąca, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Wystudzoną lekko masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna – i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Gotową masę zawijamy – po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor). I teraz następuje najważniejsza część naszej pracy. . Teraz przystępujemy do dzieła – potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobką. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem za pomocą skrobki rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.

Podobne przepisy

Jabłka pod kruszonką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Bułeczki z serem i rodzynkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: anullka7

Kategoria: Desery

Czekolada z ryżem preparowanym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery

Jabłka w czekoladowym budyniu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-02-15

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Desery

Włoski deser z amaretti

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Kolorowy blok śmietanowy

Ile porcji: 11

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-22

Dodany przez: malinka18

Kategoria: Desery