Rodzynki zalewamy wodą, odstawiamy by napęczniały i odciskamy. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Cukier zalewamy w garneczku śmietaną, dodajemy olejek rumowy i często mieszając zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 min. I odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki, połowę płatków migdałowych i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min. Aż masa zacznie tężeć. Płaską blaszkę lub tacę wykładamy pergaminem, rozsypujemy resztę płatków migdałowych a na nie wykładamy tężejącą masę i równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok 3-4 cm. Gdy masa przestygnie kroimy podłużne batoniki i odstawiamy je do lodówki na ok. 6 godzin.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery