Przepis na Migdałowe batoniki

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
25 min.
Czas przygotowania:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
912
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

  • płatki migdałowe 5 dag
  • cukier 35 dag
  • śmietana kremówka 0,25 szklanki
  • olejek rumowy 3 krople
  • masło 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść

Jak zrobić Migdałowe batoniki?

Rodzynki zalewamy wodą, odstawiamy by napęczniały i odciskamy. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Cukier zalewamy w garneczku śmietaną, dodajemy olejek rumowy i często mieszając zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 min. I odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki, połowę płatków migdałowych i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min. Aż masa zacznie tężeć. Płaską blaszkę lub tacę wykładamy pergaminem, rozsypujemy resztę płatków migdałowych a na nie wykładamy tężejącą masę i równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok 3-4 cm. Gdy masa przestygnie kroimy podłużne batoniki i odstawiamy je do lodówki na ok. 6 godzin.

Podobne przepisy

Bardzo zdrowy smoothie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Kasza manna z bananem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery

Domowe toffifee

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-11-16

Dodany przez: enia

Kategoria: Desery

Kolorowe galaretki w owocach

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2024-03-27

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Kompot truskawokowo- wiśniowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-07

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Ciasteczka cytrynowe ze szprycy

Ile porcji: 50

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: malina

Kategoria: Desery