Przepis na Maślankowy a’la miód

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1064
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Stosuję go zamiast miodu naturalnego lub sztucznego, np. do produkcji pierników, smaruję nim kanapki.

Po moich modyfikacjach nie przypomina wcale swego pierwowzoru, czyli przepisu pani E. Łabońskiej.

Receptura została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2494 odwiedzających!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • naturalna maślanka 2 litry
  • cukier 2 lk
  • skórka świeża z pomarańczy
  • sok z cytryny do smaku
  • lub kwasek cytrynowy

Jak zrobić Maślankowy a’la miód?

Maślankę przelewam do większego rondla, dodaję cukier i gotuję na małym ogniu. W trakcie gotowania dodaję odrobinę kwasku cytrynowego, lub2 łyżki soku z cytryny oraz świeżą skórkę z pomarańczy. Podczas gotowania mieszam łyżką drewnianą. Gotuję tak długo, aż masa zacznie gęstnieć i przybierze barwę miodu. Czasem robię go zamiast ze zwykłym sypkim kryształem z karmelem, czyli z cukrem palonym. Należy go przelewać do słoików, bo robi się gęsty i bez podgrzania nie możemy go wylać z butelki – ja właśnie zrobiłam kilka buteleczek i ter muszę go podgrzewać.

Podobne przepisy

Manna z cynamonem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery

Kisiel z dżemu

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-09

Dodany przez: mati

Kategoria: Desery

Deser wiśniowy

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery

Rolada waflowa z bananem

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2011-05-12

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Kompot truskawkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-04

Dodany przez: madi356

Kategoria: Desery

Deser z cytryną

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-18

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery