Stosuję go zamiast miodu naturalnego lub sztucznego, np. do produkcji pierników, smaruję nim kanapki.
Po moich modyfikacjach nie przypomina wcale swego pierwowzoru, czyli przepisu pani E. Łabońskiej.
Receptura została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2494 odwiedzających!
Smacznego!
Maślankę przelewam do większego rondla, dodaję cukier i gotuję na małym ogniu. W trakcie gotowania dodaję odrobinę kwasku cytrynowego, lub2 łyżki soku z cytryny oraz świeżą skórkę z pomarańczy. Podczas gotowania mieszam łyżką drewnianą. Gotuję tak długo, aż masa zacznie gęstnieć i przybierze barwę miodu. Czasem robię go zamiast ze zwykłym sypkim kryształem z karmelem, czyli z cukrem palonym. Należy go przelewać do słoików, bo robi się gęsty i bez podgrzania nie możemy go wylać z butelki – ja właśnie zrobiłam kilka buteleczek i ter muszę go podgrzewać.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery