Bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu a efektownie wyglądająca potrawa. Doskonale smakuje z lampką białego półwytrawnego wina. Jeżeli ktoś nie lubi łososia, można go zastąpić plastrami mozzarelli lub cienkimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Świetnie nadają się też plastry basturmy – suszonej wołowiny (kiedyś dałem na nią przepis) – jednak łosoś jest najsmaczniejszy i najzdrowszy.
Najpierw przygotowujemy sos dodając wszystkie składniki do słoika lub shakera i mieszamy energicznie potrząsając. Jeżeli ktoś lubi kapary to można je rozgnieść łyżeczką i dodać do sosu. Na czterech dużych talerzach rozlewamy sos (połowę całej ilości). Rozcieramy go po całej powierzchni talerzy.
Pomidory kroimy w plastry o grubości około 0,5cm. (ja zawsze kroję je w poprzek – ładniej wyglądają.) układamy pomidory na talerzach (połowa wszystkich plastrów – po 7 na talerz) – jeden plaster na środku i około 6 wokół środkowego).
Na każdy pomidor układamy po trochu łososia, rozkładając możliwie po całej powierzchni pomidora. Na wierzch układamy pozostałe plastry pomidora – tworząc takie „kanapeczki pomidorowe”. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z tostami czosnkowymi.
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki