Przepis na Kopiec czekoladowy

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1527
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Zdjęcia

Składniki

  • woda 0,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • czekolada gorzka 2 szt
  • masło 1 kostka
  • mleko w proszku 25 dag
  • herbatniki 10 dag
  • orzechy 20 dag
  • rodzynki 15 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyzki
  • masło - do polewy 1 łyżka
  • mleko zimne 1 łyżka

Jak zrobić Kopiec czekoladowy?

Do wody dodajemy cukier i mieszając zagotowujemy. Następnie dodajemy jedną drobno pokruszoną czekoladę i masło. Wszystko mieszamy i na małym ogniu podgrzewamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Gotujemy ok. 5 min. na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy kopiec. Gorzką czekoladę i łyżkę masła topimy w kąpieli wodnej. Jeśli się zważy dodajemy mleko. Powstała polewą polewamy kopiec i mocno chłodzimy w lodówce.

Podobne przepisy

Racuszki ryżowe na słodko

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-18

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Desery

Ciasteczka daktylowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-14

Dodany przez: testera

Kategoria: Desery

Bardzo wściekły pies

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-14

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery

Ciasteczka z masą krówkową

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: Psotka

Kategoria: Desery

Manna z cynamonem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-07

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery