Przepis na Jaja na półmiękko

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4209
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Podaje się je w sosach, z dodatkiem kasz, makaronu lub ziemniaków oraz warzyw gotowanych, a przynajmniej surówki. Jaja gotowane na półtwardo możemy również podawać do potraw z grzybów i warzyw.

Przepis została dodana w dniu: 15.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2331 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • woda 2,5 szkanki
  • sól 1 łyżeczka
  • jaja 4 szt

Jak zrobić Jaja na półmiękko?

Jaja umyć, wyparzyć w wyparzarce. Włożyć do wrzącej osolonej wody, przykryć i gotować na wolnym ogniu od zawrzenia wody 6 min. Jaja na półmiękko inaczej nazywane jajka mollets, które gotowane 6 min, mają białko, całkiem ścięte zachowujące dobrze kształt, żółtka natomiast niezupełnie zestalone. Jaja takie są łatwostrawne i mogą zastąpić z powodzeniem jaja gotowane na twardo.

Podobne przepisy

Knedle szpinakowe z sosem pomidorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: helas

Kategoria: Jarskie

Moje kluski śląskie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: djkatee

Kategoria: Jarskie

Pierogi z serem i rodzynkami

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-08-09

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Jarskie

Jajecznica ze szczypiorkiem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Ser zapiekany z porem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-08-01

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Jarskie

Pieczarki w cieście naleśnikowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-04

Dodany przez: netha

Kategoria: Jarskie