Przepis na Hekele śląska sałatka śledziowa

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3604
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przekąski, Ryby

Hekele to prosta potrawa, przystawka, sałatka z kuchni śląskiej ze śledzia solonego. Kto ją zna temu nie trzeba jej opisywać. A pozostałym polecam spróbować

Zdjęcia

Składniki

  • filety solone śledziowe matiasy 250 gram
  • cebula 1 szt
  • jajko ugotowane na twardo 1 szt
  • ogórki kiszone 2 szt
  • musztarda 1 łyżka
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku

Jak zrobić Hekele śląska sałatka śledziowa?

Filety śledziowe (lub matiasy) wymoczyć i pokroić w paseczki. Ogórki kiszone i cebule pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać musztardę, przyprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami. Dla lepszego smaku odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Podawać z pieczywem. Porcja dla 3 osób.

Podobne przepisy

Pieczona makrela

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 140 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Paszteciki na szybko

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Mięsne

ZAPIEKANKA NA BUŁCE

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-27

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Desery

Cytrynowy łosoś

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-21

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ryby

Fasola z kiełbasą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-11-03

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Przekąski

Kanapka z nutką pomarańczy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-29

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Przekąski