Przepis na Hekele śląska sałatka śledziowa

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3641
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przekąski, Ryby

Hekele to prosta potrawa, przystawka, sałatka z kuchni śląskiej ze śledzia solonego. Kto ją zna temu nie trzeba jej opisywać. A pozostałym polecam spróbować

Zdjęcia

Składniki

  • filety solone śledziowe matiasy 250 gram
  • cebula 1 szt
  • jajko ugotowane na twardo 1 szt
  • ogórki kiszone 2 szt
  • musztarda 1 łyżka
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku

Jak zrobić Hekele śląska sałatka śledziowa?

Filety śledziowe (lub matiasy) wymoczyć i pokroić w paseczki. Ogórki kiszone i cebule pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać musztardę, przyprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami. Dla lepszego smaku odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Podawać z pieczywem. Porcja dla 3 osób.

Podobne przepisy

Pierożki z ciasta fracuskiego z tuńczykiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Przekąski

Danie z sera i kaszy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-28

Dodany przez: Emila

Kategoria: Przekąski

Pasta na kanapki z rybą, kukurydzą i pomidorem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-12-25

Dodany przez: ajres

Kategoria: Przekąski

Krakersy z tuńczykiem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Przekąski

Marynowany pstrąg

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 95 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Śledzie z maggi i czosnkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-01

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Ryby