Przepis na Gruszki – dodatek do ciast

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1908
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Zdjęcia

Składniki

  • wanilia 2 laski
  • goździki kilka szt
  • brandy 50 ml
  • lub rum
  • woda 2 szkl
  • gruszki 3 kg
  • cukier 3 kg
  • sok z cytryn z4 szt
  • skórka z pomarańcza 1 łyżeczka

Jak zrobić Gruszki – dodatek do ciast?

Do garnka wsypać cukier, wlać wodę, zagotować, wrzucić pokrojoną wanilię i goździki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Gotować kilka minut na małym ogniu, a później wyjąć przyprawy. Gruszki umyć, pokroić na połówki, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Wrzucić przygotowane gruszki na gorący syrop, gotować na małym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste. Dodać brandy, lub rum i delikatnie wymieszać. Jeszcze chwilę razem smażyć. Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć.

Podobne przepisy

Dżem z truskawek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Ogórki z porem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Ogórki konserwowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-05

Dodany przez: merynia

Kategoria: Przetwory

Marmolada jabłkowo-jeżynowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-12

Dodany przez: weramera

Kategoria: Przetwory

Pieczarki marynowane

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Maliny w syropie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-10

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory