Przepis na Gruszki – dodatek do ciast

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1898
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Przepis została opublikowana w dniu: 18.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2146 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

  • wanilia 2 laski
  • goździki kilka szt
  • brandy 50 ml
  • lub rum
  • woda 2 szkl
  • gruszki 3 kg
  • cukier 3 kg
  • sok z cytryn z4 szt
  • skórka z pomarańcza 1 łyżeczka

Jak zrobić Gruszki – dodatek do ciast?

Do garnka wsypać cukier, wlać wodę, zagotować, wrzucić pokrojoną wanilię i goździki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Gotować kilka minut na małym ogniu, a później wyjąć przyprawy. Gruszki umyć, pokroić na połówki, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Wrzucić przygotowane gruszki na gorący syrop, gotować na małym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste. Dodać brandy, lub rum i delikatnie wymieszać. Jeszcze chwilę razem smażyć. Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć.

Podobne przepisy

Pikantny gęsty sos pomidorowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-08-03

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Pikantne koreczki ogórkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-08-02

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Przecier na zupę szczawiową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-07-19

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Przetwory

Sok wiśniowy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-21

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Marynowane czerwone kozaki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Pasztet wyborny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-10

Dodany przez: weramera

Kategoria: Mięsne