Przepis na Galareta z kurczaka

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3236
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • kurczak 1 sztuka
  • włoszczyzna 2 pęczki
  • pieprz 5 ziaren
  • grzybek 1 sztuka
  • żelatyna 2 łyżki na szklankę rosołu

Jak zrobić Galareta z kurczaka?

Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę). Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarn pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min. Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo. Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach. odstawić do stężenia.

Podobne przepisy

Pulpety faszerowane pieczarkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-26

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Karkówka do ziemniaków

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: mati

Kategoria: Mięsne

Schabowe z kurczaka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-11-09

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Mięsne

Pieczone żeberka II

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 105 min.

Data dodania: 2022-10-16

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Mięsne

Filety z kurczaka w panierce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Kiełbaski zapiekane w boczku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-03

Dodany przez: daktyl

Kategoria: Mięsne