Przepis na Fondue z różnych gatunków sera

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
28
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

  • ser Gorgonzola (lub Rokpol) 200 g
  • ser Gouda MSM Mońki w bloku 300 g
  • ser cheddar 200 g
  • czosnek 1 ząbek
  • białe wino wytrawne 1 szklanka
  • śmietana 18% 1/2 szklanki
  • masło 1 łyżeczka
  • rozmaryn, tymianek, majeranek
  • pieczywo pokrojone w kostkę

Jak zrobić Fondue z różnych gatunków sera?

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!

Podobne przepisy

Sos do ryby

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Sos cynamonowy

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-23

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Sosy

Sos grecki

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Sosy

Jajka w koperkowym sosie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Sosy

Sos do sałatki warzywnej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Sosy

Pikantna salsa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-19

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Sosy