Przepis na Flaki z warzywami i winem

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
900
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Zdjęcia

Składniki

  • flaki 1 kg
  • marchew 2 szt
  • seler 1 mała
  • cebula 2 szt
  • masło 8 dag
  • rosół 2 szkl
  • białe wytrawne wino 2 szkl
  • winiak 50 g
  • tymianek 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • sól
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

Jak zrobić Flaki z warzywami i winem?

Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzącą wodą i dokładnie wymyć. Włożyć do garnka, zalać rosołem zmieszanym z winem. Dodać obrane i pokrajane warzywa, korzenie i zieleninę, gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowane flaki wyjąć, pokrajać w makaron i włożyć do wywaru. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dodać masło i winiak. Podawać na wygrzanych talerzach, z chlebem.

Podobne przepisy

Zupa buraczkowa ze sliwkami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-31

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Zupy

Zupa krem dyniowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 130 min.

Data dodania: 2023-01-01

Dodany przez: VANILLASKA

Kategoria: Zupy

Grochówka na żeberkach „Gosi”

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 115 min.

Data dodania: 2022-12-10

Dodany przez: malina

Kategoria: Zupy

Dressing francuski

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-01

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Polewka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-06-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Pomidorówka z ryżem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-12

Dodany przez: buba00

Kategoria: Zupy